11 Kasım 2017’de Gazi Üniversitesi’nde Enerji Sistemleri Mühendisliği altında Burhan DEMİRCİ liderliğinde kurulduk. Erken dönem gelişimimizde ise burada adını sayamayacağımız kadar çok sayıda Gazi ve diğer üniversitelerdeki öğrencilerin de rol aldığı alanında bilgili mühendis ve gönüllülerden oluşan bir ekip ile MÜHENDİS adı altında kurulmuş bir web sitesidir.
Vizyon-Misyon
Mühendis olarak, öncelikli Türkiye sınırlarında bilimsel aydınlanmayı ve küresel ölçekteki kitlesel bilimsel farkındalık mücadelesini daha da ileri götürmektir. Bu çerçevede; her türlü bilim ve teknoloji alanlarında özgün, güvenilir yazılarla açık bir kaynak oluşturmak amacıyla 7’den 70’e herkesin kolayca yararlanabileceği en büyük bilim arşivini oluşturmaya çalışmaktayız. Bu arşivimizin en önemli özelliği, bugüne kadar genellikle bilim oluşumları tarafından üzerinde durulan haber ve bilimsel gelişme odaklı yayınlardan ziyade, temel konsept ve konuları anlamaya ve anlatmaya yönelik bir eğitim projesi inşa etmemizdir. Bu sayede halkın sadece bilimsel gelişmelerden haberdar olmaktan ziyade, bu gelişmeleri yorumlayabilecek akademik altyapıyı kısmen de olsa sağlamayı ve bir çok farklı konsept şeklinde sunmayı amaçlamaktayız.
Çalışmalar
Dijital Yazılı İçerikler: Makaleler ve Yazılar
Sitemizde, enerji anabilim dalı başta olmak üzere, çeşitli modern bilim dallarına ait, temel düzeyden akademik düzeye kadar değişen bir ölçekte kavramsal tanımlama, akademik örnekleme ve kuramsal analiz yayınlarına yer vermekteyiz.
Eğitim Portalı
Makele ve içeriklere ek olarak üniversite kaynakları ve sektöre yardımcı olmak adına çok çeşitli indirilebilir içerik ve online hesapla araçları sunmaya çalışıyoruz. Bunun dışında özgürce konuların tartışıldığı bir soru-cevap platformu ve gittikçe büyüyen bir teknik terimler sözlüğümüz mevcuttur.
Akademik
Mühendis olarak, ekip üyelerimiz akademik basamakları tırmanmayı sürdürdükçe, akademik literatüre yaptığımız katkılar da artmaktadır. Bu sayede diğer dallardan olan bilim insanlarıyla da birçok farklı nedenle iş birliği yapmaktayız, ortak etkinliklerde bulunmaktayız, ortak yazılar kaleme almaktayız ve ortaklaşa yayın yapmaktayız. Bu da doğal olarak Mühendis’e katkı sağlamaktadır.
Video İçerikler
Video içerikler hazırlamak üzere YouTube kanalımızı yayın hayatımız ile birlikte devreye aldık. Ağırlıklı olarak özellikle altyazılandırma çalışmaları ile Türkçe bilim videosu içeriklerine katkı sağlamayı amaçlıyoruz.
Sosyal Sorumluluk Projeleri
Henüz hayata geçiremediğimiz, proje aşamasında olan sosyal sorumluluk projelerimizi hayata geçirmek için çalışmalar yapıyoruz.
İnternet Sitesi
İnternet sitemiz 2017 yılında yayın hayatına başlamıştır. Site geliştirmeleri ve teknik sorumlumuz olarak Ö.F. KARA destek vermektedir.
Ekol
Çeşitli üniversitelerde yapılan lisansüstü araştırma ve tezlerde Mühendis, internet aracılığıyla ve sosyal medya üzerinden bilim anlatıcılığı konusunda bir ekol olma amacı taşımaktadır.
Ekol dahilindeki en önemli prensiplerden biri de ikiye bir yaklaşımıdır. Mühendis, kendisine katkı sağlayan ve destek olan herkese tanıtım, saygı, destek gibi açılardan ekstradan geri dönüşlerde bulunmaktadır.
Ekolün bir diğer önemli özelliği, Mühendis’in ilkeleri arasında da yer alan açık kapı politikasıdır. Bu politikanın bir uzantısı, her Mühendis okurunun aynı zamanda bir katkı sağlayan olabilmesidir. Ancak bir diğer önemli uzantısı, Türkiye içerisinde ve dışarısında benzer amaçlar güden oluşumlarla karşılıksız bir destek çabası içerisinde olunmasıdır. Bu süreçte, özellikle, Mühendis gibi Türkiye’nin en önde gelen bilim platformları arasında bulunan Fizikist, Mühendis Beyinler, Mühendistan, Elektrikport, Teknik İçerik, Mühendishane, Tesisat, Enerji Portalı gibi site ve sayfalarla birçok projeler için ortak hedef belirlemesi yapılmıştır.
Ekol dahilinde sürdürülmekte olan yaklaşımlardan bir diğeri, haber-odaklı içerik yerine kavram-odaklı içerikler üretilmesidir. Bunun en temel amacı, okurlara kazandırılması hedeflenen bilimsel ve akademik analiz yeteneğidir. Bu bakımdan, bilimsel gelişmeleri olduğu gibi yabancı kaynaklardan çevirerek aktarmak yerine, yazarlardan/çevirmenlerden gelen katkıları ve analizleri de içeriğe harmanlamaktadır.
İsim ve Slogan
İsim, Mühendis’nın kurucu üyelerinden Burhan DEMİRCİ tarafından önerilmiş ve ekibin kuruluş aşamasında oy birliğiyle kabul edilmiştir. İsim, aynı zamanda Mühendis’in Türkiye’deki etki ve yayılma politikasına yönelik olarak, köklerini tüm Anadolu coğrafyasına ithafen ilk önce “Müyendis mi olcan?” söylemine gönderme yapmaktayken, sonrasında daha köklü ve SEO dostuna yönelik olarak MÜHENDİS olarak değiştirilmiştir.
Ekibin sloganı ise, tüm bilimleri ve bilgileri farklı sunuş yöntemleri ile biraraya toplamak amacına yönelik seçilmiştir:
“Bilginin Harman olduğu Site!”
Logo
Mühendis’in logosu, 23 Ekim 2017’de, Burhan DEMİRCİ tarafından tasarlanmıştır. Temel tasarım fikri üzerine, SEZGİN’nin yönlendirmeleri ışığında logo şekillenmiş ve detayları netleştirilmiştir. Mühendis’in halen kullanılmakta olan logonun, son derece sade; ancak çok sayıda mesajı o sadelik çerçevesinde yansıtabilmesi hedeflenmiştir ve yeni logo tasarımı E.KAVAK tarafından tamamlanmıştır.
Sosyal
Mühendis hakkında sürekli güncel kalmak için e-postanızla ücretsiz abonelik başvurusu yapabilir ve bizleri sosyal paylaşım platformlarından takip ederek destek olabilirsiniz. Facebook, İnstagram, Linkedin sayfalarımız dışında site kullanıcıları ve yöneticileri ile daha hızlı haberleşebileceğiz Telegram kanalımız bulunmaktadır. Ayrıca Mühendis ailesine ait sosyal içerik bölümüyle daha samimiyiz.
MÜHENDİS AİLESİ