Tesisatta basıncın ayarlanan bir değerin üzerine çıkmaması ve tesisatın korunması için emniyet ventilleri kullanılır. Yaylı emniyet ventilleri tam kalkışlı ve oransal kalkışlı olarak iki tiptir. Buhar, gaz ve sıvılarda kullanılabilir. Kapalı genleşme depoları, boylerler, buhar kazanları vb. yerlerde mutlaka kullanılmalıdır.
Montajda dikkat edilmesi gereken bilgiler:
- Sızdırmazlığı sağlayan yüzeyler iyi korunmalı ve montajdan önce temizlenmelidir.
- Emniyet ventilleri düşey monte edilmelidir.
- Kazana ve kullanılacağı yere direkt bağlanmalı, arada kesinlikle vana olmamalıdır.
- Monte edildikleri yere kolayca ulaşmak mümkün olmalıdır.
- Çıkış borusu en kısa yoldan dışarı verilmelidir.
Yangın Emniyet Vanaları
Yangın başladıktan yaklaşık 10 dakika gibi kısa bir süre sonunda sıcaklık 650 °C mertebelerine ulaşmaktadır. Bu gibi durumlarda doğal gaz veya LPG tesisatını meydana getiren parçalar, özellikle fittings boru birleşim yerleri, lehimli birleşimler ve alüminyum parçalar, bu sıcaklık mertebelerinde sızdırmazlık sağlayamazlar ve kontrol edilemeyen gaz kaçakları başlar. Gaz kaçağı ile yangın büyür, kontrol altına alınması zorlaşır ve patlamalar meydana gelebilir. Bu durumlarda gaz kaçağı tehlikesine karşı emniyet tedbiri olarak Yangın Emniyet Vanaları kullanılmalıdır.
Deprem Emniyet Ventilleri
Doğal gaz, LPG ve propan hatları deprem anında, bina içinde binaya etkiyen deprem kuvvetleri neticesinde kırılabilir ve kontrolsüz gaz kaçakları meydana çıkabilir. Bu gaz kaçakları neticesinde çıkabilecek yangınlar, depremin getirdiği olumsuz şartlar ile birlikte deprem felaketinin etkisini arttırabilir. Deprem ventilleri doğal gaz, LPG ve propan hatlarına monte edilirler. Görevleri, belirli bir büyüklüğün üzerindeki depremlerde binaya gaz akışını kesip, bina içindeki gaz hatlarında olası bir kırılmada kontrolsüz gaz kaçaklarını engellemektir.
Doğal gaz, LPG ve propan hatlarında kullanılabilecek deprem emniyet ventilleri çalışma prensibi olarak mekanik ve elektronik olarak ikiye ayrılabilir. Elektronik deprem emniyet ventilleri, voltajdaki dalgalanmalardan ve elektrik kesilmelerinden etkilenir. Mekanik deprem emniyet ventilleri ise, elektrik enerjisine bağlı olmadıklarından son derece güvenli ve emniyetli olarak, sadece belirli bir büyüklüğün üzerindeki depremlerde aktive olup gaz akışını keserler.