Mühendislikler

  • fan çeşitleri

    İklimlendirme Sistemlerinde Fan Çeşitleri?

    Hava ve diğer gazları 30 000 N/m2 (Pa) basınca kadar aktarabilen makinelere fan denir. Fanlar genel olarak gövde, kanat çarkı ve tahrik motoru olmak üzere üç ana kısımdan oluşurlar. Piyasada…

  • dalga enerjisi kapak

    Türkiyenin Dalga Enerjisi Potansiyeli ve Kurulu Gücü

    Dalga Enerji Nedir? Yenilenebilir enerji konusu, özellikle fosil yakıtların hakim olduğu bir dünyada değişmez bir konudur. Fosil yakıtlardan elde edilen enerjinin sınırlı olması ve çevreye zarar vermesi, sınırsız, çevre dostu…

  • buhar kazanları

    Buhar Maliyetlerinin Hesaplanması

    Bir fabrikanın veya bir işletmenin enerji kullanımını izlemek ve tesisin verimliliğini artırmak için buhar maliyetlerinin doğru olarak hesaplanması gerekir. Buhar maliyetleri, üretim ve dağıtım sistemi ile buharın izlediği yola bağlıdır.…

  • helezon konveyor

    Helezon Konveyörler ve Tasarım Hesabı

    İlk defa Arşimet tarafından 2200 yıl önce düşünülmüş en eski mekanik cihazlardan biri olan helezon konveyörler özellikle yığın malzemelerin aktarılmasında önemli bir yere sahiptir. Helezon konveyör ayaklar (kafa sacları) üzerine…

  • biyokütle enerjisi

    Türkiye’nin Biyokütle Enerji Potansiyeli ve Kurulu Gücü

    Biyokütle Enerjisi Nedir? Biyokütle, bir türe veya çeşitli türlerden oluşan bir topluma ait yaşayan organizmaların belirli bir zamanda sahip olduğu toplam kütle olarak tanımlanabilir. Ana bileşenleri karbohidrat bileşikleri olan bitkisel…

  • Buhar Sistemleri Kapak

    Buhar Sistemleri ve Bileşenleri

    Buhar ile yüksek sıcaklıklara ulaşmak mümkündür. Ayrıca önemli sıcaklık kontrolleri de yapılabilir. Bundan dolayı buharın kullanımı sanayide ve endüstriyel tesislerde çok yaygındır. Sanayiden gelen verilere göre, sanayide ortalama buhar enerji…

  • iklimlendirme sistemlerinin sınıflandırılması

    İklimlendirme Sistemleri ve Sınıflandırılması

    Dünya üzerinde artan küresel ısınma potansiyeli iklimlendirme sistemlerine olan önemi daha da artırmaktadır. Büyük sistem kapasitelerine sahip projelerde hesaplama yapılırken uygulamalardaki zorluklar da göz önünde bulundurulması gerekiyor. Özellikle binaların kullanım…

  • basit diyot

    Basit Bir Diyotun Çalışma Prensibi

    Diyotlar bir elektrik devresinde akımın tek yönlü geçmesini sağlarlar. Alternatif akımı doğru akıma çevirme işleminde diyotlar sıklıkla kullanılırlar. Diyotlar genellikle silisyum ve germanyumdan yapılırlar. Diyotlar AC akımı bir yönde geçirip…

  • enerji sistemleri müyendisliği

    Enerji Sistemleri Mühendisliği ve Merak Edilenler?

    Bu yazımda üniversiteye hazırlıkta mühendislik bölümlerini düşünen arkadaşlar için benimde mezun olduğum enerji sistemleri mühendisliği bölümü için merak edilen konulara açıklık getirmeye çalışacağım. Bölüm ilk olarak 2007 yılında Bahçeşehir Üniversitesi…

Başa dön tuşu