Sektörel HaberlerRüzgar Enerjisi

Rüzgar Enerjisi İhalesi (-) Eksi Fiyatın Anlamı Nedir?

Yazı İçeriği

Rüzgar Enerjisi İhalesi Fiyat Teklifleri Nasıl Yapılır ?

Yenilenebilir enerjiye yatırım yapan firmalar üretim lisansı için ihalelere girerler. Rüzgar enerjisi ihalesi yapılırken de elektrik fiyatı teklifleri döviz cinsinden, yani kilovatsaat başına dolar/cent olarak verilir.

Peki Nasıl Oluyorda Bir İhalede (-) Eksi Fiyat Teklif Edilebiliyor ?

Yatırımcı rüzgâr santralini kurup üreteceği elektriği sıfırın altında bir fiyatla mı satacak? Yani hem şebekeye elektrik verip hem de üste para mı ödeyecek? Eğer öyle yapacaksa, santrali kurmak için yapacağı yatırım harcamasını nasıl geri alacak? Hayır, baştan söyleyelim. Hiçbir yatırımcı, kuracağı santralin maliyetini cebinden karşılayıp babasının hayrına elektrik üretmeyi düşünmez. Rüzgar enerjisi ihalesinde artı fiyat teklif edenler santrali faaliyete geçirdikten sonraki ilk 10 yıl içinde üreteceği elektriği şebekeye döviz cinsinden sabit bir fiyatla satmayı garanti altına almış olurlar.

Eksi fiyat önerenler ise, üreteceği elektriği sabit bir fiyattan değil, piyasa fiyatına endeksli bir rakam üzerinden satmayı teklif etmiş olur. Yani aslında şunu demek istiyorlar, kuracağım santralde üreteceğim elektriği piyasa fiyatının şu kadar altında bir rakamdan şebekeye vermeyi taahhüt ediyorum.

Piyasa Fiyatı Nedir ? Nasıl Oluşur ?

rüzgar türbini

Geçmişte TEİAŞ bünyesinde işletilen şimdi ise Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi’ne devredilen, spot elektrik fiyatlarının oluştuğu bir piyasa mali uzlaştırma merkezi vardır. Enerji Borsası diye özetleyebileceğimiz bu borsanın altında, Gün Öncesi Piyasası, Gün İçi Piyasası ve Dengeleme Uzlaştırma Piyasası gibi piyasalar var.

Gün Öncesi Piyasası (GÖP)’nda, bir gün sonrasının spot elektrik fiyatı kabul edilen Piyasa Takas Fiyatı (PTF) oluşuyor. PTF, elektrik piyasası açısından en genel gösterge niteliği taşıyor. İşte RES kapasite tahsis ihalelerindeki eksi fiyatın sırrı tam da burada. Eksi fiyat teklif edenler ilk 10 yıl içinde PTF’nin altında satmayı taahhüt ederler.

25-29 Aralık 2017 tarihleri arasında yapılan Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) tarafından 2130 megavatlık (MW) rüzgâr santrali bağlantı kapasitesinin tahsisi için yapılan ihalede de böyle bir durum söz konusuydu.

Kaynak
1

Bir yanıt yazın

Benzer Yazılar

Başa dön tuşu