Yazılım ve ProgramlamaMimarlık

V-Ray Nedir?

Yazı İçeriği

Chaos Group tarafından ortaya konulan ve Vladimir Koylazov ve Peter Mitev tarafından geliştirilen V-Ray programı 3D grafik uygulama işlemlerinde kullanılan bir render motorudur. Özellikle görselleştirme alanında çok daha profesyonel işlerin ortaya çıkması için geliştirilen render motorunun hali hazırda tüm programcılar tarafından kullanılıyor. Sektörde hakim konuma gelen V-Ray render alma yazılımı, hız, güvenilirlik, kullanım kolaylığı ve render kalitesi konularında endüstri standartlarını belirlemiştir.

V-Ray İle Ne Yapılır?

V-Ray ile render motorunun en çok kullanımı ise mimari alanda olmaktadır. Mimari özellikli görselleştirme işlemlerinde sıklıkla kullanıldığı görülmektedir. Çok hızlı bir şekilde gerçekçi görseller oluşturabilir, pratik kullanım elde edebilirsiniz. Yeni bir render motoruna duyulan gereksinim sonucunda ortaya çıkarken zamanla çok daha kusursuz bir yapıya büründürülmüştür. İstenmeyen yansımaların ortadan kaybedilmesi sağlanırken ortamın çok daha karanlık olması ortaya çıkmaktadır. Entegre işlemleri kolaylıkla sağlanırken ışıklandırma ve gölgelendirme çözümlerinde en iyisidir. 2017 yılında geliştiricisine Akademi Ödülü getiren V-Ray render motoru aynı zamanda çeşitli sinema filmlerinde kullanılarak çok farklı görsellerin ortaya çıkmasını beraberinde getirmektedir.

V-Ray 3DS Max ile iyi bir bütünlük sağlamıştır. 3D Studio Max modelin çeşitli malzeme kullanımları ve geliştirilen unsurlarıyla ayarlanmasıyla gerçeğe çok yakın bir biçimde render edilmesini sağlayan V-ray her zaman için ilk seçenek olmaktadır. Görselliğin çok önemli olduğu tüm iş kollarında yararlanılabilir, teknolojinin tüm kazanımları tek bir render aracıyla kazanılabilir.

V-Ray’in geniş yelpazeli platform desteği sayesinde, platformlar arası materyal koordinasyonu ve tutarlılığını sağlamak için assetlerinizi birleştirmek veya projelere paylaşımı yapmak çok kolay. Örneğin, kullanıcılar V-Ray for Rhino’dan V-Ray for 3ds Max’e ya da tersi yönde materyal paylaşımında bulunabilir veya geometri render alabilirler. V-Ray manzara yöneticisi sayesinde 3ds Max için veya NUKE için V-Ray arasında bütün bir manzara paylaşabilirsiniz.

Belli başlı kullanım alanları;

  • Mimari görselleştirme
  • Otomotiv ve ürün tasarımı
  • Endüstriyel tasarım
  • Oyun sinematikleri
  • Sinema ve televizyon görsel efektleri
  • Sanal gerçeklik

V-Ray Uyumlu Programlar

Kusursuz V-ray ile elde edilen render örnekleri çeşitli özelliklere bağlı kalınarak elde edilebilirken Autodesk 3DS Max, Autodesk VIZ Autodesk Maya gibi programlarda hem 32 bit hem de 64bit desteği içerir. Maxon Cinema 4D, Sketchup, Caligari TrueSpace, Rhinocheros, Softimage XSI uyumlu programlar arasında yer alır. V-Ray, birçok aracı destekler ve NoZone, HairFarm ve daha birçoğu dahil olmak üzere çeşitli üçüncü taraf eklentisi için ve optimize edilmiş destek sağlar. V-Ray for Nuke kullanarak birleştirme etabında daha çok ışıklandırma ve gölgelendirme seçeneği ekleyebilirsiniz.  Bugün, şirketin araştırma ve geliştirmeleri; bulut oluşturma, malzeme tarama ve sanal gerçekliğin geleceği şekillendiriyor.

V-Ray Teknik Özellikleri

3D sahnelerinin çok daha verimli bir şekilde aydınlatılması için ışıklanım haritalama, ışık önbelleği, foton haritalama barındırmaktadır. Doğrudan hesaplama ve dolaylı anlatım kullanımı farklı kombinasyonlar aracılığıyla uygulanmaktadır. Resim örnekleme işleminde ise Schlick yönteminin varyasyonlarından bir tanesi olan DMC kullanılır. Antialising (kırık giderme) işlemlerinde de geniş yelpazeli seçeneklerin var olmasından dolayı tercih edilme oranı bir hayli yüksektir. Etkin olmasının yanında tutarlı ışıklandırma çözümlerinde ise fotometrik (EIS) ışık desteği de sunmaktadır.

Güneş betimlemeleriyle gökyüzü betimlemeleri ve benzetmelerinin etkili bir şekilde ortaya çıkmasında ise HDR desteği kullanımı rol oynamaktadır. V-ray teknik özellikleri kapsamında sahip olunan unsurlar değerlendirilirken malzemelerin bol olması ve her zaman için etkin kullanım imkanı vermesi de önem taşımaktadır. Gölgeleme seçeneklerinde zengin olan ürünün bulanık yansımalar yöntemlerinde de oldukça başarılı olması render motoru olarak en iyilerden bir tanesi yapmaktadır. Ayrıca alan derinliğini sağlayan en önemli husus ise şüphesiz ki kamera desteğidir.

Dağıtılmış render alma (distributed rendering) olanağı sağlayarak paralel olarak çalışan birden çok bilgisayarda render alınmasını mümkün kılar. Bu sayede render alma daha süreci hızlanır ve daha düşük maliyetli hale gelir. Render node satın alarak render alma maliyetini büyük bir rakip şirket ile karşılaştırıldığında 4 kat daha azaltabilirsiniz.

V-Ray Teknik Detayları

v ray1

Hibrit Render Alma
V-Ray GPU CUDA, mevcut tüm donanımlardan yararlanmak için hem GPU hem de CPU’dan render alıyor.

v ray2

NVIDIA NVLink
NVLink ile uyumlu ekran kartları arasında paylaşımlı GPU belleğini destekler.

v ray3

Tam Işık Seçenekli Select Render Element
Yapım sonrası hassas ışık miksajı için global aydınlatma (GI), yansıma ve ışık kırılmalarını destekler.

v ray4

Cryptomatte 
Otomatik olarak transparanlık, alan derinliği ve hareket izi destekli ID matları oluşturmanıza olanak sağlar.

v ray5

Uyarlanabilir Işıklandırma
Yeni algoritma sayesinde çok ışıklı manzaralar için hızlı render alma.

v ray6

V-Ray IPR
Tamamen interaktif üretim render alma.

v ray7

Devam Ettirilebilir Render Alma
Render alma sürecinizi istediğiniz zaman durdurabilir ve kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

v ray8

Parlak Fresnel
Yeni, fiziksel olarak hatasız yansıma modeli.

v ray9

Canlı Sanal Gerçeklik Render Alma
V-Ray GPU ile interaktif bir şekilde Oculus Rift ve HTC Vive’ye uyumlu render alabilirsiniz.

v ray10

V-Ray Manzara Nodu
Herhangi bir V-Ray uygulamasında oluşturulmuş tamamlanmış manzara dosyalarını içeri aktarıp ve render alabilirsiniz.

v ray11

İnteraktif Lens Efektleri
Render yaparken aktif edilip ayarlanabilen GPU ile hızlandırılmış kamaşma ve ışık buğulanması efektleri verme.

v ray12

AlSurface Materyalleri
Anders Langlands tarafından oluşturulan genel amaçlı gölgelendirici, yerleşik  yüzeyaltı saçılma (SSS) kontrolleri yapın.

v ray13

MDL Materyalleri
NVIDIA’nın materyal tanımlama dili ile oluşturulmuş fiziksel temelli materyalleri içeri aktarın ve render alın.

v ray14

Yüksek Optimizasyonlu CPU Render Alma
V-Ray’in uyarlanabilir ışın izleme teknolojisi ile yüksek kaliteli, yüksek çözünürlüklü görüntüleri ve animasyonlar render alın.

v ray15

Değişiklik Temelli Uyarlanabilir Renk Dağıtıcı (Sampler)
Gelişmiş karıncalanma (noise) tespitiyle daha temiz renderlar elde edin.

v ray16

Otomatik Sampling
Işıkların ve materyalerin otomatik dağıtımı sayesinde (sampling) zamandan tasarruf edin.

v ray17

Global Aydınlatma
Global aydınlatma (GI) tercihlerinden birini seçin – kesin, yaklaşık ya da ikisinin karışımı.

v ray18

Yeni Gökyüzü Modeli & Atmosferik Perspektif
Gerçekçi atmosferik derinlik ile doğal görünümlü gökyüzleri simüle edin.

v ray19

VRscans Material Kütüphanesi Desteği
400’den fazla taranmış materyal. Doğrudan V-Ray’de içeri aktarın ve render alın.

v ray20

Fiziksel Temelli Materyaller
Her türde fiziksel materyal yaratın. Çok katmanlı araba boyasından tutun hassas yüzeyaltı saçılmaya (SSS) kadar aklınıza gelebilecek her türlü materyali üretebilirsiniz.

v ray21

Hafıza Konusunda Verimli Dokular
MARI, Mudbox ve Zbrush gibi favori uygulamalarınızda üretime hazır, çoklu çözünürlüklü döşeme dokularla (tiled texture) çalışın.

v ray23

Yuvarlatılmış Köşeler
İlave modelleme gerekmeden render süresinde tamamen pürüzsüz köşeler oluşturun.

v ray24

Özel Geometri
Render zamanlı booleanlarla sonsuz düzlem, metaball, izoyüzeyler, parçacıklar ve nesne cutawayleri gibi eşsiz geometriler oluşturun.

v ray25

Render Zamanlı Booleanlı Clipper
Herhangi bir “mesh” nesnesi kullanarak karmaşık kesitler oluşturun.

v ray render1

Dinamik geometri
Proxy nesneler ile devasa manzaralar render alın. V-Ray proxyleri verimli bir şekilde karmaşık manzara geometrilerinin yerini alır ve sadece render zamanında yüklenir.

V-Ray ile oluşturulan örnekleri aşağıdan inceleyebilirsiniz.

Kaynak
12

Bir yanıt yazın

Benzer Yazılar

Başa dön tuşu