Yazı İçeriği
Louis Pasteur Eğitim Hayatı

Louis Pasteur, 1822 yılında Fransa’nın Dura bölgesindeki Dole kasabasında dünyaya geldi. Yoksulluk içinde yaşayan ünlü fizikçi ve kimyacının ilk uğraşıları resim alanında olmuştur. Okul hayatına Franche-Comté bölgesinde yer alan Abrois’te ve Besançon kolejinde başlayan Pasteur Louis resim konusundaki yeteneğiyle göz dolduruyordu. 15 yaşında ailesi ve arkadaşlarına yaptığı çizimleri günümüzde Paris’te bulunan Pasteur Enstitüsü müzesinde halen sergilenmektedir. Sonrasında kimyaya ilgi duyan ve Paris’e giderek eğitimini bu yönde yoğunlaştırmaya başlayan Pasteur 1840 yılında üniversite hayatında başarılı oldu ve Bachelor of Arts ve Bachelor of Science derecelerini aldı.
1842 yılında Ecole Normale Supérieure derecesini alarak doktorasını tamamladı. Aslında öğretmen olma hayali olsa da 1847 yılında fizik ve kimya bölümlerinde doktorasını başarıyla tamamlamış ve profesör yardımcısı unvanını almıştır. Strasburg Üniversitesi’nde Kimya bölümü hocalığı yaparken diğer yandan da çalışmalarına devam eden Pasteur, bu sırada birçok önemli buluşa imza atmıştır.
Pasteur, Strasberg’li Marie Laurent ile evlendi. Birbirlerini çok seviyorlardı. Marie eşini, araştırmalarını her şeyin üstünde tutması için özendiriyordu. Bu yüzden Pasteur, laboratuar çalışmaları üzerinde yoğunlaşabiliyor ve işine gereken zamanı ve önemi verebiliyordu.
Bakteriyolog olarak görev yaptığı süre boyunca, tıbbın ilerlemesine büyük katkılarda bulundu ancak tıp doktoru olmadığı için, doktorlardan büyük tepki gördü. Pasteur, tepkilere rağmen çalışmalarına devam etti. Bakterilerin var olduğu ve hastalıklara yol açabilecekleri konusundaki inancını hep sürdürdü.
Louis Pasteur ve Pastörizasyon
Louis Pasteur kimdir deyince akla ilk gelen şey “pastörizasyon” işlemidir. Şarap başta olmak üzere bira, sirke, süt gibi ürünlerin mayalanma işlemlerinde bu yöntemin kullanılmasıyla tüm zararlı durumların da önüne geçilmiştir. Bu ürünlerin içerisinde var olan mikroorganizmaların neden olduğu tüm bulaşıcı hastalıkların giderilmesinde bu yöntem kullanılmaya başlanmıştır. Bu sayede mikropların öldüğü tespit edilirken aynı zamanda devamlı kullanılan içeceklerin hastalıklara sebep olmadığı da görülmüştür. Pastörizasyon işleminde süt yarım boyunca 63 ºC derecede (140 fahrenheit) kaynatılmaktadır. Daha sonra hızlı bir biçimde soğutularak temiz ve kapalı cam kaplara alınmaktadır. Bu yöntem sütü mikroplardan arındırmak için günümüzde kullanılmaktadır.
Louis Pasteur ve Bulaşıcı Hastalıklar
Louis Pasteur hayatı boyunca üç büyük hastalıkla mücadelesini sürdürmüştür. Bunlardan birincisi şarbon olurken diğerleri tavuk kolerası ve kuduzdur. Çeşitli virüslerin yol açtığı bu hastalıkların bulaşıcı olmaları en büyük sorun işlevi taşımaktaydı. Bundan dolayı dekanlıktan istifa ederek çalışmalarını daha çok yoğunlaştıran Louis Pasteur 1879 yılında şarbon aşısını bulmuştur. Bu sayede hastalığın önemli oranda azalması sağlanırken araştırmalarla işe yaradığı da ortaya çıkmıştır.
Kuduz Aşısı
Kuduz köpekler üzerine meşhur şatosunda çalışmalarına devam eden ünlü kimyager Pasteur, hastalıkların önlenmesi için Pierre Paul Émile Roux ile yaptığı çalışmalar sonucu aşı yöntemi geliştirildi. Pasteur, bu yöntemi tavşanlar üzerinde de denedi. Daha sonra aşının kuduz hastalığı üzerindeki etkisini araştırmak için 11 köpek ile deney yaptı.
6 Temmuz 1885’de kuduz bir köpek tarafından on dokuz yerinden ısırılan 9 yaşındaki Joseph Meister’un haberini alan Pasteur aşıyı kullanıp kullanmama konusunda tereddüt etmiştir. Çünkü aşının nasıl bir etkiye sahip olduğunu tam olarak bilmemekteydi. Ancak doktorların çocuğun bu şekilde hayatta kalamayacağını söylemesi üzerine ilk kez kuduz aşısını kullanmıştır. Çocuğun sağlık durumu iyiye gitmeye başladı ve 3 ay sonra olumlu sonuç alındı.
Aşı sayesinde çocuğun iyileşmesi ise kuduz hastalığının artık çözümlü olduğunu ortaya koyar. Geliştirilen bu kuduz aşısından önce yapılan uygulama ise ateşle ilgiliydi. Kuduz köpekler tarafından ısırılan bölgenin tespiti sağlanır, kızgın demirin bölgeyi yakmasıyla hastalık geçirilirdi. Bu durumda insanların birçoğunda yanıkların oluşmasını beraberinde getiriyordu. Her ne kadar vahşice olsa da mecburiyetten yapılan bu uygulama kuduz aşısının bulunmasıyla da ortadan kalkmış oldu.

Bunun üzerine Pasteur olumlu sonuçların ardından, 1887 yılında Pasteur Enstitüsünü kurdu. Bulunan aşıların yaygınlaştırılması ve çalışmaların devam ettirilmesi sağlandı. 28 Eylül 1895’te Fransa’nın Saint-Cloud kentinde hayatını kaybetmeden önce İstanbul’da ortaya çıkan Kolera salgınıyla mücadele içinde Sultan Abülhamit, Pasteur’i çağırdı.
70. yaş günü Sorbonne Üniversitesinde yapılan büyük bir törenle kutlanan Pasteur, ilerleyen yaşına rağmen adını taşıyan enstitü için çalışmalarını sürdürmeye devam etti. Pasteur buluşları kavramını ortaya atarak bilim dünyasına önemli katkılar sunan kimyager, Notre Dame Kilisesi’ne gömülmüştür.
Louis Pasteur ve Diğer Çalışmaları
Pasteur sadece bu alandaki çalışmalarıyla kalmadı. Aynı zamanda kolera salgınlarına karşı da çeşitli buluşlara imza attı.
Fransa`nın güneyinde ipek böceklerine bulaşan ve endüstriyi tehlikeye düşüren karataban hastalığını önledi.
Koyun ve inek gibi hayvanların ölümüne neden olan şarbon mikrobunu ve hastalığı önleyen aşıyı buldu.
Kangren tehlikesinin önüne geçmek için yaptığı çalışmaları da tıp alanında saygıyla anılması gereken sayısız başarılarından biri.
Difteri (kuşpalazı) serumunu bulan Dr. Roux, veba mikrobunun bulucusu Dr. Yersin ve kolera mikrobunu bulan Dr. Chantemesse, Pasteur`ün başarılı öğrencilerindendi.
Louis Pasteur Sözleri
- Fırsatlar, iyi odaklanmış zihinlerin değerlendirilebilmeleri içindir.
- Kuduz virüsüyle savaşacak başka bir virüs geliştirmiştim.
- Beni amacıma ulaştıran sırrı söyleyeyim size. Gücümün tek kaynağı olan azmim.
- Hiç kuşkum yok ki, bilim ve barış cehalet ve savaşı yok edecektir. Ulusların yıkmak, yok etmek için değil, yaşamı yüceltmek için birleşeceğine, geleceğimizi bu yolda, uğraş verenlere borçlu olacağımıza inanıyorum.
- Şans, ona hazır olan zihinleri seçer.
- Saklamama gerek yok. Ben yoksul biriyim. Tek varlığım sağlığım, yürekliliğim.
- Resim, benim için büyük bir aşk.
- Şans veya rastlantı, ancak kafası bundan faydalanmaya hazırlıklı kimse için önemli olabilir.
- Bilimsel bir eğitim gören bir doktor mükemmel bir teknisyen olabilir. Fakat yalnız hümanist bir eğitim onu bir insan yapabilir.
- Şans, kendisini ona önceden hazırlamış olan kişiyi memnun eder.
- Bir çocukla uğraşırken iki duygu içinde ol: çocuk olduğu için sevgi, yarın büyüyeceği için saygı.
- Daima yukarıya bak, bilmediğin şeyleri öğren ve her gün yükselmeye çalış.
- Doğayı ne kadar çok incelersem, Yaratıcı’nın eserleri karşısında inancım o kadar çok artıyor. Bilim insanı Allah’a götürür.
- Milletlerin, yıkmak ve yok etmek için değil, barışı ve yaşamayı yüceltmek için bir gün birleşeceğine inanıyorum.
Louis Pasteur’ın hayatını anlatan kitaba buradan ulaşabilirsiniz.
Ayrıca aşağıdan videolu anlatımda da izleyebilirsiniz.